Top 5 tajni grada Splita

U  ovih 17 stoljeća svog postojanja Split kao grad pun tradicije te veličanstvene prirodne i  kulturne baštine ipak  je uspio skriti mnoge tajne koje ćemo sada razotkriti!

Sve je krenulo prije 1700 godina kada je car Dioklecijan prepoznao potencijal i ljepote teritorija pod Marjanom te odlučio baš na spomenutom mjestu izgradit palaču za umirovljeničke dane! Zasigurno je to mjesto posebno, kada pogledamo kroz povijest, Dioklecijan je bio jedini rimski car koji je odstupio bez prisile. Današnja šetnja gradom je poput putovanja kroz vrijeme obiluje mnoštvom kulturno povijesnih, tradicijskih i prirodnih znamenitosti. Zaštitnik grada je Sveti Dujam čija se katedrala nalazi u samom srcu palače. Ono što fascinira svakog turista je činjenica da je Dioklecianova palača naseljena, i kao takva je jedina u svijetu!

Dikolecijanovi podrumi

Najljepse i najmisterioznije za posjetiti zasigurno su Diokecijanovi podrumi! Split je grad mnogih podzemnih misterija. Od brojnih poznatih i nepoznatih ratnih bunkera koje i dan danas nailazimo, preko napuštenih željezničkih tunela te cijelih podzemnih vojnih baza, kao dvije pronađene u Žrnovnici. Definitivno najzanimljiviji su onu iz antičkog doba. Prema ideji cara Diokleciana kreiran je novi tip palače. Podrumi Diolecianove palače predstavljaju jedan od najbolje očuvanih antičkih kompleksa ovakve vrste u svijetu, zbog čega je palača smještena na UNESCO-vu listu svjetske baštine (1979 godine).

Vulkanska priča

Zanimljiva ali nikad dokazana legenda kaže da je Marjan nekada bio Vulkan! Samo ime Marjan (grčka riječ Marulianus) što znači ugasiti. Poznati profesor geografije Milan Šenoa pisao je Marjan jest vulkan ali na prvi mah uvjerit će se svatko po kamenju samom vapnencu uvjeravam Vas “Marjan je pitomi stvor Božji!” Osim po zanimljivoj legendi  Marjan je omiljeno okupljalište rekreativaca i kupača zbog netaknute prirode. U svojim visinama na južnim padinama skriva mnoge crkvice i špilje.

Sfinga na Peristilu

Srce palače je Peristil na kojem se nalazi i katedrala zaštinika grada, Sv.Dujma. Prvi pogled na peristil odmah nam pažnju odvači veličanstvena crna sfinga izrađena od crnog granita, dugačka skoro 3 metra. Izrađena je vjerojatno u 15. stoljeću prije Krista. Samo ime na grčki znači zadaviti, po grčkoj mitologiji sfinge bi zadavile svakoga tko nije znao odgovor na njihovu zagonetku.

Najpoznatije zagonetke 

“Koje stvorenje ujutro hoda na četiri noge, u podne na dvije, a uvečer na tri?”

“Dvije su sestre: jedna rađa drugu, a druga prvu.”

Znate li odgovor?

Sfinge su ženska mitološka bića s lavljim tijelom, dok glava može biti ljudska ili pripadati nekoj drugoj životinjskoj vrsti. Peristilska sfinga ima ljudsku glavu, a zanimljivo je da su joj i prednji udovi ljudskog, a ne životinjskog oblika. Još jedna posebnost peristilske sfinge je ta što između pruženih ruku drži posudu za prinose žrtvovanja što je bila rijetkost za sfinge!

Ime grada

Grad je kroz povijest više puta mjenjao svoje ime. Pretpostavlja se da je na području današnjeg središta grada tj.same palače, još u antici postojalo naselje Aspalathos/Spalatos (grčka riječ). Podrijetlo njegova imena se izvodi od biljke brnistre, lat. Calicotome villosa, koja ovdje raste u izobilju. Grčki naziv za nju je aspalathos (ασπάλαθος). Po drugoj teoriji ime je nastalo od latinske riječi, kao uvećanica za palaču, iz “spalato”.

 

Hajduk

I kako bi prošao ovaj članak da ne spomenemo dušu ovoga grada! Jednu od zanimljivih činjenica o osnutku samoga kluba! NK Hajduk je osnovan 13.02.1911 godine nakon  sto su studenti grada Splita: Fabijan Kaliterna, Vjekoslav Ivanišević, Lucijaa Stella i Ivan Šakić donjeli iz Praga prvu nogometnu loptu! Uz pomoć Vladimira Šore i profesora Josipa Barača, koji je klubu dao ime Hajduk (nakon što su mi spomenuti studenti utrčali u ured poput pobunjenika) .

Login Form
Register Form